Gayrimenkul Hukuku
Gayrimenkul hukuku, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun içerisinde düzenlenmiş olan taşınmaz terimini içeren, eşya hukukunun kapsamlı bir dalıdır. Gayrimenkul diğer adıyla taşınmaz terimi çerçevesinde oluşturulmuş bir hukuk dalıdır. Eşya hukuku konu olduğunda anlaşmazlıklar ya da uyuşmazlıklar gayrimenkul hukuku çerçevesinde çözüme ulaştırılmaktadır.
Gayrimenkul Nedir?
Arazi, arazi ve binaların yanı sıra, ekilmemiş flora, çiftlik bitkileri ve hayvancılık, su ve maden yatakları dahil olmak üzere arazinin doğal kaynakları olan mülktür. Gayrimenkul kullanımı, konut, ticari ve endüstriyel olmak üzere üç kategoriye ayrılabilir. Konut gayrimenkul örnekleri arasında gelişmemiş topraklar, evler, apartmanlar ve kasaba evleri; Ticari gayrimenkul örnekleri ofis binaları, depolar ve perakende mağaza binalarıdır. Endüstriyel gayrimenkul örnekleri fabrikalar ve çiftlikleri içerir. Gayrimenkuller hakkında yapılacak tüm işlemler, gayrimenkul hukuku çerçevesinde değerlendirmeye alınmaktadır.
Gayrimenkul Hukuku Nedir?
Hem ticari hem de konut amaçlı gayrimenkul ve taşınmazdaki hak ve çıkarları yöneten gayrimenkul hukuku, alıcılar, satıcılar, arazi sahipleri, geliştiriciler, yükleniciler ve emlakçılar için koruma sağlar. Gayrimenkul hukukunun yasal konuları şunlardır; satış, satın alma, kiralama ve gayrimenkul ve taşınmazın diğer transferleri; taşınmaz mülkün adı; mülkiyet haklarına karşı iddiaların çözümü; ev sahibi-kiracı sorunları; mülkiyet gelişimi; imar ve arazi kullanımı; ilgili tarım konuları ve çevre uyumu; finansman, ipotek ve hacizler; menkul kıymetleştirilmiş gayrimenkul yatırımları; ve çeşitli diğer ilgili konular.
Gayrimenkul Avukatı Nedir? Avukat İle Çalışmak Gerekli Mİ?
Hiçbir konuda veya hukuk dalında avukat tutmak zorunluluğu yoktur ancak, avukatlar alanlarında uzmanlaşmış, hangi konuda nasıl hareket edebileceğini bilen, karşılaşılabilecek durumlar hakkında önceden fikir yürüterek gerekli önlemleri alabilen, bilgileri doğrultusunda işlemlerin daha hızlı ve kolay yapılabilmesini sağlayan bilinçli kişilerdir. Gayrimenkul işlemleri oldukça karışık ve detaylı olduğundan dolayı bu gibi işlerde bir avukat ile çalışmak işinizi kolaylaştırabilmektedir.
Gayrimenkul avukatları, günlük işlemlerden uyuşmazlıklara kadar, mülkiyetle ilgili konularda uzmanlaşan ve hukuki becerilerini uygulayan profesyonellerdir. Bir emlak avukatı, satın alma anlaşmaları, ipotek belgeleri, unvan belgeleri ve transfer belgeleri gibi gayrimenkulle ilgili belgeleri hazırlamak ve incelemek üzere donatılmıştır. Çoğu durumda, gayrimenkul avukatı, gayrimenkul alım satımına ilişkin kişiler için yasal rehberlik sağlar. Aktarımın yasal, bağlayıcı ve temsil ettiği müşterinin çıkarına en uygun şekilde olmasını sağlayan gayrimenkul avukatları, gayrimenkul hukuku çerçevesinde profesyonelce yaklaşımlarıyla hem işlerin kolaylaşmasında hem de süreç içerisinde hata yapılmasını önleyici bir rol oynar.